Hallberg-Rassy

'The last sleep of King Arthur in Avalon'
(detail van schilderij door Edward Burne-Jones 1881-1898)

Avalon is de naam van het eiland uit de King Arthur legende.
De versie van Godfried van Monmouth (12e eeuw) is het meest bekend. Hieronder een verkorte versie.

King Arthur is een nationale held van de Britten in de legendarische geschiedenis van de koningen van BrittanniŽ. Hij werd al koning op zijn vijftiende toen zijn vader Uther Pendragon stierf als gevolg van een vergiftiging.
Arthur huwde Guinevere, die van een nobele, Romeinse familie was. Hij trok vaak ten strijde en voegde vele gebieden toe aan zijn koninkrijk. Tot ver buiten Britannia.

 

Tijdens een van zijn laatste veldtochten, die tegen Rome, moest hij onverwijld terugkeren naar Britannia. Morderd, de zoon van koning Loth van Noorwegen, probeert in de afwezigheid van King Arthur, de macht te grijpen en verleidde Arthurs vrouw Guinevere. Dit leidde tot de Slag bij Camlann waarbij Morderd gedood werd maar King Arthur raakte ook gewond. Hij ging naar het eiland Avalon om te genezen.
Tevergeefs.


Belerion
Dat was de naam van het vorige schip van Janneke en Mathijs. Ook genoemd naar een historische plek. Zo vertelt de Grieks-Siciliaanse schrijver Diodorus in de Bibliotheca historica:

"De bewoners van dat deel van BrittanniŽ dat Belerion heet, zijn erg gesteld op vreemdelingen en gezien hun omgang met buitenlandse kooplieden beschaafd in hun levenswijze.

Zij bereiden het tin door het zeer zorgvuldig bewerken van de aarde, waaruit het wordt voortgebracht. De grond is rotsachtig, maar bevat ertsaderen, waarvan de voortbrengselen worden vermalen, gesmolten en gezuiverd."

 

"Ze slaan het metaal in een massa met de vorm van knokkels en voeren het af naar een zeker eiland voor de kust van BrittanniŽ, genaamd Iktis. Tijdens de eb van het getij valt de tussenliggende ruimte droog en zij vervoeren het tin in overvloed in hun wagens naar het eiland...

Hier dan kopen de handelaren het tin van de inboorlingen en brengen het over naar GalliŽ en na een reis over land van ongeveer dertig dagen brengen ze uiteindelijk hun lading op paarden naar de monding van de RhŰne."
Bron: wikipedia